Meten met de juiste maten.

Je bent vol goede moed begonnen aan je woningpresentatie op Kaboodle. De meeste kenmerken schud je waarschijnlijk zo uit je mouw, de verkooptekst vraagt natuurlijk wel wat creativiteit, maar als je daar even goed voor gaat zitten kun je er echt wel iets leuks van maken. Je hebt zelf een aantal mooie foto’s geschoten of je hebt het jezelf gemakkelijk gemaakt door een fotograaf te laten komen. En dan kom je aan bij het kopje ‘maten’.
Nu lijkt het lastig te worden; wat wordt er bedoeld met termen als gebruiksoppervlakte, overige inpandige ruimte en externe bergruimte? En waarom moeten al die maten apart genoemd en berekend worden?

Heel goed mogelijk dat je hier even denkt: “help, en nu”? Bedenk dan dat je echt niet de enige bent, per slot van rekening verkopen de meeste mensen niet dagelijks hun huis. Om je op weg te helpen wil ik je in deze blog een korte uitleg geven over de begrippen. Hierna kun je zelf met de berekeningen aan de slag gaan. Een uitgebreide gratis handleiding vind je bij ‘Diensten’ Mocht je echt geen zin hebben om je kostbare tijd te besteden aan het meten en berekenen dan kun je natuurlijk de berekening ook uitbesteden. Kijk hiervoor ook bij ‘Diensten’.

Laat ik maar even bij het begin beginnen. Tot enkele jaren geleden was er geen eenheid in het opmeten van huizen. Het kwam heel vaak voor dat eenzelfde huis werd gepresenteerd met verschillende vloeroppervlaktes en een andere inhoud. Super verwarrend voor kopers natuurlijk!

Om dit probleem op te lossen is er gekozen voor een uniforme ‘Meetinstructie’, afgeleid van de NEN 2580 (Nederlandse Norm die de termen, definities en bepalingsmethoden geeft voor de oppervlakte van vloeroppervlakten en inhouden van gebouwen of delen daarvan). Deze ‘Meetinstructie’ zie je terug op de meest gebruikte makelaarsplatformen van Nederland.

Omdat we het belangrijk vinden dat je kopers op een eerlijke en transparante manier kunt informeren hebben we daarom ook gekozen voor deze ‘Meetmethode’. Kopers kunnen zo jouw huis eenvoudig vergelijken met huizen op andere sites. Zo worden kopers niet onaangenaam verrast doordat er wordt gemeten met verschillende maten. En zo voorkom je eenvoudig hele vervelende discussies achteraf!

Hier volgt een korte uitleg van de begrippen:

 1. Woonruimte
  Dit zijn de ruimtes in je huis die een duidelijke woonfunctie hebben, zoals je woonkamer, keuken, hal, slaapkamers, badkamer, etc.


 2. Overige inpandige ruimte
  Overige inpandige ruimte


 3. Gebouwgebonden buitenruimte
  Deze buitenruimtes worden niet of gedeeltelijk omsloten door muren. Voorbeelden zijn een balkon, dakterras of veranda.


 4. Externe bergruimte
  Deze ruimtes hebben geen woonfunctie en zijn gescheiden van het hoofdgebouw. Denk hierbij aan een garage of een schuur.


 5. Totale inhoud
  De inhoud van je huis wordt wordt uitgedrukt in m³ (kubieke meters) en wordt gemeten van buitenmuur tot buitenmuur en van bovenkant dak tot onderkant begane grondvloer.


 6. Perceeloppervlakte
  Dit is de totale oppervlakte (vierkante meters (m²)) van het perceel grond waarop je huis staat. Eventuele aangrenzende percelen die in je bezit zijn en die worden meeverkocht horen hier natuurlijk ook bij. Je vindt de oppervlakte in het eigendomsbewijs van je huis of je kunt deze tegen betaling opvragen bij het Kadaster.
  Bij de verkoop van een appartement vul je geen perceeloppervlakte in omdat je je appartementsrecht verkoopt. Je bent niet de eigenaar van het totale perceel en dat kun je dus ook niet meeverkopen.
Hopelijk helpt dit artikel je een beetje op weg! Als je er dieper in wilt duiken download dan de handleiding bij ‘Diensten’. Je kunt dan rustig doorlezen hoe je je huis kunt opmeten. Zie je het echt niet zitten dan maak je toch gewoon gebruik van onze ‘hulptroepen’!

Succes!!
Henriette