Hoe maak je de beste eerste indruk?

Het is interessant te weten dat negentig procent van de mensen die een huis bezichtigen in de eerste minuut beslist of ze een huis willen kopen of niet. Zaak dus om de zintuigen van deze kijkers direct op een aangename manier te prikkelen. Hoe kun je jouw kijkers helpen om een goed gevoel over je woning te krijgen?
RuikenGeuren hebben meer invloed op kijkers dan je in eerste instantie misschien zou denken. Een lekker fris ruikend huis geeft een veel prettiger ontvangst dan de geur van sigaretten of natte hondenharen. Bereid je daarom goed voor op een bezichtiging en verwijder asbakken (of maak ze op zijn minst schoon), zet ramen tegen elkaar open, breng huisdier(en) elders onder en zet hondenmanden en kattenbakken uit het zicht. Ook kun je gebruik maken van - bij voorkeur natuurlijke - geuren in huis. Druppel wat citroensap op de mat bij de voordeur, zet een open zak koffiebonen in de keuken (of bak toch die appeltaart), plaats een mooie bos heerlijk geurende bloemen op tafel en plaats eventueel een paar geurstokjes met een subtiele geur op de wc of badkamer.


VoelenEen aangename temperatuur in huis zorgt ervoor dat kopers zich eerder thuis en op hun gemak voelen. Zorg in de woonkamer voor een uitnodigende sfeer. Ook hier komt die bos verse bloemen weer mooi van pas! Kies in de badkamer voor mooie, zachte handdoeken in een kleur die goed past bij het sanitair en de tegels. Bied kopers iets te drinken aan en geef hun ruimte om even rustig te zitten en een gevoel bij je huis te krijgen.


ZienEen opgeruimd en schoon huis geeft een heldere indruk. Ruim daarom je huis op en maak alles goed schoon. Doe losse spullen in manden of kratten die je bij een bezichtiging snel kunt wegzetten. Haal licht naar binnen en doe de gordijnen open; eventuele zonneschermen kun je het beste omhoog laten. Zorg voor een thuisgevoel zonder dat de koper te veel wordt afgeleid door je persoonlijke spullen. Vergeet ook de buitenkant van je huis en de tuin niet: wied het onkruid, maai het gras, veeg de stoep, werk beschadigingen aan het houtwerk bij en leg de kussens in de tuinstoelen.


HorenCreƫer rust in huis, zet apparaten zoals de wasmachine en televisie uit. Als het mooi weer is, kun je openslaande deuren naar de tuin openzetten. Wees je wel bewust van de geluiden die je kunt horen, je hoeft het geluid van een spoorlijn natuurlijk niet te benadrukken. Zachte muziek kan een prettige sfeer geven tijdens de bezichtiging, maar maak dan wel een bewuste keuze voor een bepaalde muzieksoort.


ProevenTja, als je dan toch die heerlijke appeltaart hebt gebakken kun je de kijkers er net zo goed een stukje van laten proeven!